Zawód restaurator
Celem wycieczki było zapoznanie z pracą w pizzerii oraz ze sposobem przygotowania pizzy, a także uwrażliwienie dzieci na kulturalne zachowanie się w miejscu publicznym. Wybraliśmy się do restauracji Matteo. Po krótkim instruktażu włoskiego restauratora dzieci zabrały się do robienia swoich własnych pizz. Pod bacznym okiem mistrza włoskiej pizzy dzieci formowały ciasto, smarowały je sosem, następnie komponowały dodatki według własnego smaku. Dzieci bardzo poważnie potraktowały zadanie i z wielkim skupieniem wykonywały swoją pracą. Po upieczeniu przedszkolaki przystąpiły do degustacji siedząc przy stolikach jak goście restauracji.Wszystkie wypieki wyszły doskonale. Dzieci jadły z wielkim apetytem przygotowane przez siebie pizze. Praca odbywała się w dwóch grupach jedna przygotowywała swoje pizze druga bawiła się w bawialni .Wycieczka była bardzo udana, dzieci wróciły do przedszkola bogatsze o nową wiedzę i nowe doświadczenia.