Organizacja pracy przedszkola

Przedszkole jest czynne od godz.600— 1700 przez dziesięć miesięcy w roku, oraz w jednym miesiącu wakacyjnym wyznaczonym przez organ prowadzący.

Pracownicy przedszkola to kadra pedagogiczna oraz personel administracyjno – obsługowy. Nad ich pracą czuwa dyrektor placówki.

Kadra pedagogiczna to nauczycielki z wyższym wykształceniem pedagogicznym, które systematycznie doskonalą swój warsztat pracy na studiach podyplomowych, kursach i warsztatach. Szeroka i ugruntowana wiedza oraz wieloletnia praktyka sprawiają, że nauczycielki potrafią realizować różnorodne zadania dydaktyczne, rozwiązywać problemy wychowawcze, we  współpracy z rodzicami i specjalistami wspomagać rozwój dzieci.

W roku szkolnym 2018/19 dzieci uczęszczają do sześciu grup. Przedszkole realizuje cele i zadania wychowania przedszkolnego wynikające z aktualnych programów zatwierdzonych przez MEN oraz programy własne opracowane przez nauczycielki. W realizacji Podstawy Programowej wykorzystywanych jest wiele metod tych starych, sprawdzonych i nowoczesnych, m.in:

  • elementy dramy
  • Metodę Ruchu Rozwijającego W. Sherborne
  • matematyka E. Gruszczyk – Kolczyńskiej
  • improwizację ruchową
  • gimnastykę rytmiczną
  • elementy Metody Dobrego Startu M. Bogdanowicz
  • pedagogikę zabawy Klanza

Dla zapewnienia wszechstronnego rozwoju proponujemy dzieciom uczęszczającym do naszego przedszkola:

  • język angielski dla wszystkich dzieci
  • religię
  • piłkarskie przedszkole
  • zajęcia koszykówki
  • basen
  • lodowisko
  • taniec nowoczesny
  • zajęcia rytmiczne

Dodatkowo w ramach przygotowania do podjęcia nauki w szkole muzycznej:

  • nauka gry na skrzypcach

Bierzemy udział w konkursach festiwalach koncertach , przedstawieniach teatralnych dla dzieci, na terenie miasta
i nie tylko, współpracujemy z Miejską Biblioteką i Centrum Kultury.
Organizujemy sobotnie wycieczki dla całych rodzin.
Prowadzimy imprezy okolicznościowe m. in. Pasowanie na przedszkolaka, spotkania integracyjne, spotkania z Mikołajem, jasełka, bale karnawałowe dla dzieci i dla dorosłych , jesienne i letnie pikniki dla całych rodzin.
Wspólnie  świętujemy Dzień Mamy i Taty, Dzień Dziecka,  Dzień Babci i Dziadka.
Rodzice chętnie przygotowują przedstawienia dla swoich pociech.
Wspieramy w różnorodnych akcjach schronisko dla zwierząt, prowadzimy działania proekologiczne -zbieranie makulatury, segregację odpadów, sadzenie drzew, sprzątanie świata i inne.
Chętnie wyjeżdżamy na wycieczki i kuligi .
Organizujemy wypoczynkowo- edukacyjne wyjazdy nad morze, na Zielone Przedszkole

Stymulując i kształtując rozwój dzieci nie zapominamy o działaniach profilaktycznych, współpracując z Poradnią Pedagogiczno Psychologiczną, oraz oferując pomoc dzieciom w zakresie:

  • logopedii
  • gimnastyki korekcyjnej
  • diagnozy i terapii pedagogicznej
  • terapii psychologicznej
  • Aktualności

  • Co w menu?

    śniadanie:
    Chleb z masłem, wędzony filet z kurczaka, ogórek, kawa z mlekiem
    II ŚNIADANIE jabłko
    obiad:
    Kapuśniak z ziemniakami i kiełbaską drobiową, koperek,
    leniwe pierogi z masłem, arbuz, kompot
    podwieczorek:
    chleb z masłem, mozarella, pomidor, szczypiorek, herbata
    śniadanie:
    Zupa mleczna z płatkami owsianymi, graham z masłem,
    ser żółty, pomidor, szczypiorek
    II ŚNIADANIE kiwi
    obiad:
    zupa krem jarzynowa z groszkiem ptysiowym, ziemniaki, kotlet mielony z indyka, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot
    podwieczorek:
    kisiel, banan
    śniadanie:
    Bułka z masłem, polędwica z kurczaka, pomidor, szczypiorek, kakao
    II ŚNIADANIE nektarynki
    obiad:
    zupa pomidorowa z makaronem, zielona pietruszka, ziemniaki, kurczak z warzywami (papryka, fasolka szparagowa, kukurydza, marchewka), kompot
    podwieczorek:
    racuszki z bitą śmietaną i borówkami, herbatka owocowa
    śniadanie:
    Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, graham z masłem, ser żółty, pomidor
    II ŚNIADANIE gruszka
    obiad:
    zupa jarzynowa z kaszą manną, łazanki z mięsem i kapustą, kompot
    podwieczorek:
    koktajl truskawkowy (jogurt naturalny, zmiksowane truskawki), herbatniki
    śniadanie:
    Chleb z masłem, pasta z sera białego z truskawkami, kakao
    II ŚNIADANIE sok owocowy
    obiad:
    zupa koperkowa z lanym ciastem, ziemniaki, dorsz z pieca, marchewka z groszkiem, kompot
    podwieczorek:
    galaretka truskawkowa, chrupki kukurydziane, melon