TYDZIEŃ VII KOSZYK PANI JESIENI
Tematy dni:
1. Zdrowo jemy,
2. Przysmaki z sadu,
3. Witaminy z warzyw,
4. Grzyby – leśne skarby,
5. Spacer po parku i lesie
Drodzy Rodzice!
W tym tygodniu nadal rozmawialiśmy o jesieni. Poznaliśmy trzy ekosystemy: las, park i pole. Znamy podstawowe rośliny i nazwy drzew owocowych. Potrafimy wymienić krajowe owoce i warzywa i globalnie odczytać ich nazwy. Omówiliśmy kolejną wartość – ZDROWIE. Wiemy, że owoce i warzywa są zdrowe i często powinniśmy je jeść, zwłaszcza w postaci surówek i świeżo wyciskanych soków. Lubimy chrupać marchewkę, Poznaliśmy dary lasu – grzyby jadalne i niejadalne, znamy ich budowę. Ćwiczymy dodawanie i odejmowanie z wykorzystaniem liczmanów. Umiemy posługiwać się nożyczkami – ciąć różne materiały po liniach prostych i falistych.
Poznaliśmy literę t, T, ćwiczymy wyodrębnianie głosek w nagłosie i wygłosie. Czytamy proste wyrazy. Ciągle doskonalimy sprawność dłoni – kreślimy wzory literopodobne, kolorujemy w obrębie konturu.
W czwartek z okazji Dnia Edukacji, wystąpiliśmy dla wszystkich pań, które każdego dnia troszczą się o nas w przedszkolu, dziękujemy im tym wspaniałym występem, śpiewem, tańcem i wierszami. Panie były wzruszone i nagradzały nas wielkimi brawami…i oczywiście słodkimi niespodziankami. Brawo grupa V -Jesteście wspaniali !
Wszystkie panie dziękują Rodzicom …..za ciepłe słowa ,piękne życzenia i ten wspaniały poczęstunek .
Nie wybrano galeria lub galeria została usunięta
Dobre pomysły dla rodziców, czyli jak spędzać czas z dzieckiem:
– warto często bawić się na świeżym powietrzu – jeździć rowerem, na rolkach, spacerować po lesie lub parku;
– zbierać materiał przyrodniczy i wykorzystywać go do zabaw technicznych (np. konstruowania kasztanowych postaci, stemplowania liśćmi na kartonie);
– zorganizować wycieczkę do lasu – wspólnie zbierać grzyby, rozmawiać na temat zachowania się w lesie;
– wspólnie przygotowywać potrawy z warzyw i owoców, zachęcać dzieci do ich kosztowania (sałatki, surówki, smoothie, musy);
– bawić się w przeliczanie, dodawanie i odejmowanie z wykorzystaniem kasztanów, orzechów, żołędzi;
– utrwalać nazwy owoców i warzyw oraz ich kolorów (także w języku angielskim).